Niin kuin monessa matkailuun liittyvässä asiassa: maailmassa on liikaa ihastuttavia kohteita, joissa pitäisi ehtiä käydä elämänsä aikana. Purjehtijalle avautuu lisäksi aivan uusi maailma, jossa kauniita kohteita lähestytään mereltä käsin. Onneksi nykyään löytyy monia hyviä matkatoimistoja, joista voi vuokrata esimerkiksi pelkän veneen tai veneen kipparilla ja henkilökunnalla. Tällöin matkustaja voi keskittyä pelkkään rentoutumiseen ja matkasta nauttimiseen vailla teknisiä huolia. Tämä matkustustapa sopii myös heille, joille purjehdus ei ole ennestään tuttua, mutta jotka haluavat päästä kokemaan sen vapauden, joka on jokaisen purjehtijan unelma: mahdollisuus määrittää itse mitä paikkoja haluaa nähdä eri päivinä sillä alueella missä purjehdus tapahtuu.

Miten valita parhaimmat kohteet?

Eri ihmisillä on eri kiinnostuksen kohteet. Joku on kiinnostunut Kreikan historiasta, kulttuurista, joka oli rikkaimmillaan jo ennen kristinuskon alkua. Jotakuta toista taas saattaa kiinnostaa enemmän Italian rikas historia roomalaisineen ja sitä edeltävine etruskeineen. Entinen Jugoslavian alue on noussut viime vuosina yhdeksi suosituimmista purjehduskohteista. Se on ymmärrettävää, sillä maisemat ovat tällä alueella ihmeellisen värikylläiset ja alkuperäisen oloiset; matkailu on alueella suhteellisen uusi ilmiö ja liiallinen turismi ei ole vielä tuhonnut paikan persoonallisia piirteitä. Siksi matkasta haaveilevan kannattaa selvittää itselleen ensin, mitä hän matkalta hakee: maisemia, kiinnostavia historiallisia paikkoja, rantaelämää vai mahdollisesti luksuselämää satamakohteissa?

Kreikka on purjehtijan unelma

Välimeren mahtavat maisemat ja turkoosit vedet houkuttelevat.Jo varhaisina aikoina Kreikka tunnettiin purjehtijan paratiisina. Saaristo on lumoavan kaunis ja tarjoaa erilaisia suojaisia satamia veneiden ankkurointia ajatellen. Saarista tunnetuin purjehtijan kannalta on Lefkas. Säät ovat siellä purjehtijoille suosiolliset pitkän kauden aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti.

Joonianmeren satamissa on tarjolla niin upeita maisemia kuin kiinnostavaa historiaa tuhansien vuosien ajalta. Pienissä satamissa maistuu ruoka ja juoma viihtyisissä tavernoissa. Leppeät säät ja vihreät maisemat ihastuttavat matkailijaa. Tuulet eivät pääse liian myrskyisiksi tällä pienten saarien muodostamalla merialueella. Vesi on kirkkaampaa kuin muissa Kreikan osissa.

Muista Kreikan alueen purjehduskohteista mainittakoon Kos, jossa pääsee tutustumaan muun muassa tulivuorisaareen Nisirokseen tai luostarisaari Patmokseen. Ateenan Saronikin lahdella purjehtiminen sujuu myös leppoisasti, mutta turistikaudella satamissa voi olla ruuhkaa enemmän kuin Lefkaksen pienissä satamakylissä.

Kreikan saaristo tarjoaa purjehtijalle elämyksiä monellakin eri kerralla; siellä riittää niin paljon nähtävää. Puhumattakaan tietysti tavernojen tunnelmallisista ruoka- ja juomanautinnoista, joiden takia moni palaa Kreikkaan yhä uudelleen.

Sisilia houkuttelee Italian ystäviä

Italia on monimuotoinen matkailumaa. Pitkä saapasmaa jakautuu moneen eri osaan, joissa on aivan erilaiset maisemat ja erityispiirteet. Jopa puhuttu kieli vaihtelee eri puolella maata, samoin ruoka- ja juomakulttuurit. Purjehtijalle Sisilian seutu on mielenkiintoinen kokemus.

Tulivuoriperäisellä seudulla on käsittämättömän kauniit maisemat Tyrrhenanmerellä Aeolian saarten ympäristössä. Esimerkiksi Roberto Rossellinin Stromboli -elokuvasta tuttu saari on juuri tässä kuvankauniissa saaristossa. Kerrottakoon, että amerikkalainen filmitähti Ingrid Bergman näki Roberto Rossellinin kyseisen elokuvan ja tämä elokuva sai Bergmanin rakastumaan Rosselliniin ja Italiaan.

Strombolin tulivuori on yhä toimiva. Saaristossa on ravintoloiden lisäksi satamissa discoja ja muuta iltaelämää, joten purjehdukseen voi liittää kauniiden maisemien ja nähtävyyksien katselun lisäksi myös muita elementtejä.

Kroatia suosittu Välimeren kohde

Jugoslavian pitkään kestäneen sisällissodan muisto alkaa vihdoin hälventyä. Matkailijat ovat löytäneet Dalmatian alueen uskomattomat matkailukohteet. Pelkkää saaristoa riittää yli tuhat kilometriä. Lähtökaupunkeja seudulla ovat Split ja Dubrovnik. Splitin läheisessä saaristossa on peräti 140 saarta, joissa riittää tutkittavaa. Seudulla on vanhaa merenkävijäkulttuuria ja luonto on rehevää ja hyvin säilynyttä.

Luonnonlahtien lisäksi satamista löytyy kiinnostavia kohteita, joissa pääsee perehtymään esimerkiksi Venetsian hallinnon aikaisiin historiallisiin kohteisiin. Ravintolat ovat tunnettuja kalaruuistaan ja hinnat ovat toistaiseksi vielä varsin edulliset.

Dubrovinikissa riittää tutustumista jo itse kaupungissa, sillä sen vanhakaupunki on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kaupungista käsin voi tehdä purjehdusmatkoja Montenegroon ja jopa Italiaan Adrianmerelle asti.

Runsaudenpula purjehtijan päänsärkynä

Moni Välimerellä purjehtimisen makuun päässyt palaa seudulle yhä uudelleen. Kiinnostavia purjehduskohteita on niin paljon, että niistä on mahdotonta valita nopeasti parasta itselle sopivaa cocktailia. Kiirehtiminen seudulta toiselle ei välttämättä ole viisasta; kannattaa enemmin perehtyä yhteen paikkaan kerralla huolella ja antaa tilaa maisemista nauttimiselle, tunnelman aistimiselle ja sen tallentamiselle, miksei valokuvin, mutta ainakin muistoihin.