Oma vene, omat säännöt.Kun mieli tekee lähteä merelle omalla veneellä, tuntuu siltä, että tekemistä riittää ihan vain maisemien katselussa. Jos jahdilta löytyy vaikka oma uima-allas ja lepotuoleja auringonottoa varten, moni on valmis vannomaan, ettei kaipaa enää mitään muuta sen lisäksi. Totta onkin, että etenkin hyvässä seurassa purjehtiminen on itsessään mielenkiintoista ja auringossa loikoilu rentouttavaa. Iltaisin tulee kuitenkin tarvetta muullekin tekemiselle. Elokuvia pystyy katselemaan kannettavilta tietokoneilta ja musiikkia kuuntelemaan vaikka kännykästä. Moni ottaa mukaan myös muutaman kirjan tai lukee sähkökirjoja tabletilta tai kännykästä. Äänikirjojen kuuntelukin on yleistynyt ja se voi tarjota kiinnostavaa viihdettä iltojen iloksi. Turhan usein unohtuu kuitenkin seurapelien viihdyttävyys yhteisenä tekemisenä. Aika kuluu kuin siivillä, kun ystäväporukalla aletaan pelata esimerkiksi joitain perinteisiä lautapelejä.

Seurapelejä purjeveneessä

Perinteisiä lautapelejä kuten Monopoli, Kimble, Afrikan tähti, Twister, Scrabble jne. löytyy monelta laivalta ennestään. Niiden parissa on viihdytty sekä lasten kanssa että aikuisten parissa. Nykyään on myös paljon uusia lautapelejä, joita voidaan pelata eri-ikäisten pelaajien kanssa. Osa peleistä voi olla sen verran vaativia, että olisi hyvä, jos joku pelaajista olisi pelannut peliä ennestään ja osaisi siten perehdyttää muut pelaajat pelin pariin. Lautapeleistä tulee jatkuvasti uusia versioita. Pelaaminen hyödyttää tutkitusti ihmisen aivojen toimintaa. Sosiaalisuus ja looginen ajattelu ovat hyödyllisiä ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Lapset oppivat lisäksi tärkeää odottamisen taitoa omaa vuoroa odottaessaan. Samoin voittaminen ja häviäminen ovat hyviä taitoja opittavaksi. Myös aikuiselle niiden taitojen opettelu ja kertaaminen voi olla hyödyllistä. Seurapelien parissa on turvallisessa ympäristössä. Siinä on hyvä kokeilla omia kykyjään ja taitojaan niin henkisellä puolella kuin itse pelaamisen osaamisessa. Esimerkiksi Monopoli tarjoaa huimia mahdollisuuksia liiketoiminnan periaatteiden harjoitteluun. Suosituissa sanapeleissä vaaditaan hyvää sanavarastoa. Kielelliset pelit tekevät tunnetusti hyvää aivoille ja lisäävät pelaajien sanavarastoa.

Lisää luovuutta seurapeleihin

Jos lautapelit on koluttu läpi eikä niistä jaksa enää syttyä, kannattaa ottaa luovuus peliin. Jos veneeltä löytyy tarpeeksi kavereita, ryhmän kesken voi leikkiä perinteisiä seuraleikkejä. Tällainen on esim. perinteinen pullon pyöritys. Jokainen pyörittää pulloa vuorollaan ja se, johon pullo osoittaa, saa valita jomman kumman: totuuden tai tehtävän. Jos henkilö valitsee “totuuden”, hänen pitää vastata totuudenmukaisesti hänelle esitettyyn kysymykseen. Tällainen kysymys voi olla esim. “Oletko valehdellut jollekin läsnäolevalle henkilölle?” Jos hän valitsee “tehtävän”, hänelle voidaan määrätä tehtäväksi esimerkiksi runon lausuntaa, tanssimista jonkun toisen kanssa tai muuta sellaista.

Myös itse keksityt tietokilpailut tai sanaselityspelit voivat olla hauskoja. Sanaselityksissä kirjoitetaan ylös ensin esimerkiksi julkisuuden henkilöiden nimiä, jotka jaetaan osallistujille. Sana pyritään sitten selittämään toisille esim. pantomiimin keinoin ja muut koettavat arvata mistä henkilöstä on kysymys. Lisää haastetta tehtävään saa, jos nimien asemesta kirjoitetaan kokonainen lause, esim. “Pääministeri Juha Sipilä saapuu Kesärantaan”. Tämän selittäminen toisille pantomiimin keinoin tuo varmasti hymyn toisten huulille.

Jännitystä nettipeleistä

Jos mukaan purjehtimaan ei ole sattunut ystäväporukkaa vaikkapa pursiseurasta, tai muut eivät ole kiinnostuneita yhteisestä ajanvietteestä, ajan saa hyvin kulumaan yksinkin netistä löytyvillä peleillä. Kun laivan nettiyhteys vain toimii, netti tarjoaa erilaisia pelejä ilmaiseksi. Halutessaan voi jännitystä lisätä laittamalla pientä panostusta mukaan, jolloin ajanviete voi hyvinkin muuttua rahaksi: nettipeleissä on usein hyvät voitot. Mitä enemmän pelaa, sitä taitavammaksi niissä tulee. Nettipeleissä voi löytää myös muita pelitovereita, jolloin pelaamiseen tulee lisää jännitystä. Erilaisia mobiilipelejä on vaikka minkä verran. Niiden ilmaista versiota käyttämällä voi ensiksi harjoitella huoletta, kunnes tuntee osaavansa pelin niin hyvin, että uskaltaa laittaa oikeita panoksia mukaan. Pelien parissa vierähtää tunti jos toinenkin. Jännitys iltoihin on taattu pelaamisen parissa. Netistä löytyy pelejä helpoista vaikeisiin ja vaativiin. Erilaisia pelejä arvioidessa on hyvä muistaa, että pelit ovat nykyään joillekin jopa ainoa tulonlähde. Nettipokerin avulla moni suomalainenkin on järjestänyt toimeentulonsa uusiksi ja pelaamisesta on voinut saada uuden ammatin. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa ja internet tarjoaa uuden, helpon mahdollisuuden päästä mukaan pelaamisen maailmaan turvallisesti omalta tietokoneelta käsin. Ajanvieteongelmiin pelaaminen on hyvä ratkaisu, joilla voi parhaimmillaan tienata mukavankin summan rahaa. Ylimääräiset rahat voi hyödyntää joko sijoittamalla ne uusiin peleihin tai johonkin muuhun itselle tärkeisiin asioihin, kuten vaikka keittiöremonttiin tai uuteen purjehdusmatkaan.